Trivselregler och Information
Kortfattad sammanställning för att informera föreningens medlemmar.
Omfattar regler samt övrig viktig information.
Vi är alla grannar, boende i samma hus, med olika livssituationer, tider och intressen.
För att vi skall få ett trevligt boende finns det en del saker att tänka på.
Hänsyn och tolerans mot varandra är några grundord som vi alla bör sträva efter.
Tillsammans äger och förvaltar vi huset där vi bor och tillsammans gör vi vårt boende trivsamt. Vi har ett gemensamt ansvar att vårda lägenheten, gården och gemensamhetsytor. Nedanstående trivselregler är utfärdade med stöd av bostadsrättslagen och föreningens stadgar.
Givetvis kan det uppstå situationer som gör det nödvändigt för styrelsen att utfärda särskilda bestämmelser. Som föreningsmedlem är du skyldig att följa styrelsens beslut. Du bör då ha förståelse för att styrelsens ambition, alltid är att skapa trivsamma och ekonomiskt vettiga förhållanden i föreningen.
Styrelsen kan inte ensamma skapa ett gott förhållande i föreningen. För att detta skall kunna uppnås krävs även din medverkan.
Bostadsrättslagen 7 kap. och föreningens stadgar, redovisar bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter. Lagens 7 kap. 9 § ålägger bostadsrättshavaren att vid lägenhetens begagnande iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Han/hon ska rätta sig efter de ordningsregler och särskilda föreskrifter som bostadsrättsföreningen meddelar. Bostadsrättsinnehavaren har att se till, att vad som åligger honom själv också iakttas av hans gäster och av annan som han inrymt i lägenheten, eller som där utför arbete för hans räkning. Bostadsrättsinnehavare som bryter mot ordningsregler riskerar att nyttjanderätten förverkas enligt Bostadsrättslagen 7 kap, §18 samt enligt föreningens stadgar.
Detta material uppdateras kontinuerligt, kontakta gärna styrelsen om du tycker att något bör läggas till, korrigeras eller om det kommit nya åsikter om något.
Med vänlig hälsning.
Styrelsen Hexametern 2
2011
Balkongerna/uteplatserna
Förvalta din balkong som den oas den är och njut av utevistelsen, men tänk på att vi bor tätt inpå varandra och att vi har anledning att vårda vår gemensamma boendemiljö.
-Att skaka mattor på balkongen är inte tillåtet.
-Grillning på balkongen är endast tillåten med elgrill. Ett bra alternativ är att gå ut i trädgården där föreningen har en gemensam grillplats.
-Vattning av blommor- Se till att vatten inte rinner ner till grannen -Matning av fåglar är inte tillåten då detta även lockar råttor.
-På vintern är det viktigt att man skottar av snö från sin balkong. Detta kontinuerligt vid varje snötillfälle. Detta för att förhindra frostsprängning av betongplattan.
Brandsäkerhet
Alla lägenheter skall vara utrustade med minst en, av föreningen utdelade brandvarnare. Kontrollera med jämna mellanrum att den är i funktion samt att batteriet är ok.
Rökning är absolut förbjuden i källaren, på vinden och i trapphusen p.g.a.
brandrisken. D.v.s. alla våra gemensamma utrymmen.
Bygga om
Bostadsrättsinnehavaren får företa föändringar i lägenheten. Väsentlig förändring får dock företas endast efter tillstånd av styrelsen och under förutsättning att den inte medför men för föreningen eller annan medlem.
Som väsentlig förändring räknas bl.a. alltid förändring som kräver bygglov (t.ex. flytt eller nedtagning av vägg, vissa väggar är bärande) eller innebär ändring av ledning för värme, vatten, avlopp eller el.
Även allt som rör utvändig fasad kräver tillstånd. Såväl uppsättning av markiser och uppsättning av skärmtak.
Vid minsta tveksamhet, kontakta styrelsen för besked. Tillstånd för ovan nämnda förändringar skall alltid vara skriftliga. Om det kommer föreningen tillkänna att man gjort förändringar i lägenheten som inte varit godkända, kan man bli ålagd att återställa till ursprungligt skick.
Bredband/tele: Föreningen har avtal med Bredband2 rörande bredband (hastighet 1000/1000). Vid frågor och felanmälan kring drift, tag kontakt med kundtjänst på Bredband2.
TV: Föreningen har gruppavtal med Tele 2, Medium 8 favoriter. Om du inte är kund hos Tele 2 sedan tidigare behöver du kontakta deras kundsupport på tele2.se/kundservice eller 90222 för att ta del av gruppavtalet. TV-modul och korthållare kommer då skickas hem till dig kostnadsfritt.
Gruppavtalet för ovan tjänster ligger som en egen post på avgiftsavin på 260 kronor, denna avgift är obligatorisk för samtliga boende
Cyklar
Cyklar skall ej stå i porten eller utanför porten.
Det finns anvisad plats för detta på gaveln vid port 69. Dessutom finns cykelrum i källaren, nergång vid gaveln vid port 69.
Felanmälan
I trapphusentrén finns uppgifter på vart och till vem man vänder sig.
Föreningens brevlåda
Finns i port 65, innanför porten till höger.
Försäkring
Alla är skyldiga att ha en hemförsäkring. Har man en bostadsrätt skall man ha ett så kallat bostadsrättstillägg.
Inbrott/skadegörelse
Vid inbrott eller skadegörelse, kontakta omgående polisen.
Meddela därefter styrelsen så att vi hålls informerade om något inträffat.
Det kan finnas åtgärder vi måste vidta som part, eller helt enkelt för att föhindra en upprepning.
Lägenhetsförråd
Alla har ett förråd på vinden eller i källaren.
Förrådet skall vara låst med hänglås samt märkt med lägenhetsnummer.
Ohyra
Vid misstanke om ohyra, kontakta genast styrelsen och Anticimex. Fastighetens fastighetsförsäkring täcker dessa kostnader.
Dessa åtgärder gäller att göra omgående då viss ohyra lätt sprider sig till andra lägenheter.
Trädgård
Skötseln av trädgården sköts av extern firma.
Snöröjning/sandning
Denna sker av medlemmarna själva. Se till att hjälpas åt, det är inte meningen att samma granne jämt skall skotta och sanda, Låt sunt förnuft råda! Redskap står i porten och sandlådor står utanför port 63 och 69.
Sophantering/återvinning
Återvinningsstationer finns t.ex. på Virebergsv. samt vid Statoil parkeringen.
-Hushållssopor, slängs välförslutna i nedkasten i trapphusen.
-Pappersinsamling, papper läggs i behållare utanför port 63 och 67.
-Elsopor, läggs i burarna som finns i soprummen vid port 63 och 67.
-Glödlampor och lysrör, behållare finns i port 63.
-Batterier, behållare finns i port 63.
-Glas och plåt, se återvinningsstationer ovan.
-Medicinrester lämnas på Apoteket.
-Grovsopor, dessa fraktas bort av var och en för sig. Det gäller såväl möbler som kylar/frysar. Det är absolut inte tillåtet att ställa grovsopor i gemensamma utrymmen. Ett alternativ om man absolut inte kan frakta bort sina sopor själv är att kasta dessa i containern på gemensam städdag. Kolla bara med styrelsen först att det är ok. Förvara i så fall dessa grovsopor i ditt eget förråd, INTE i gemensamma utrymmen.
Styrelsen
Namn, tele.nr. Och mailadresser till styrelsen finns på portanslagen.
Städdagar
Vi har ca 2 gemensamma städdagar per år (fler vid behov). Dessa dagar ger även ett bra tillfälle att träffa sina grannar på. Tänk också på att ju fler vi blir som deltar, ju lättare och snabbare får vi ett resultat som alla kan njuta av.
Städning/Tvättstugan
Trapphusen städas en gång i veckan under vintern, under sommaren varannan vecka.
Detta utförs av externt städföretag.
Tvättstugan- ordningsregler samt tider att följa finns uppsatta i tvättstugan
Viktigt att komma ihåg- städa efter dig varje gång. Andra skall inte behöva börja sina pass med att städa. Kom särskilt ihåg att göra rent i tvättmedelsfacken.
Tider att respektera
Alla är vi beroende av varandra för en trevlig boendemiljö. Det är därför viktigt att alla visar hänsyn till varandra under alla tider. Tider då det skall vara tyst är:
Dag | Tid |
Söndag – Fredag | kl 22.00- 07.00 |
Fredag och Lördagsnatten | kl 23.00 – 10.00 |
Planerar man en fest eller ett evenemang som förmodas störa grannarna inom dessa tider skall man sätta upp en lapp på portens INFO-tavla. Gör detta i god tid så att dina grannar kan planera sin tid, ange tidpunkt och namn samt gärna tel. nr.
Detta ger en signal om att man respekterar sina grannar och man får en större förståelse tillbaka.
O.B.S. Glöm inte dina vägg-i-vägg grannar i porten bredvid.
Skulle du känna dig störd av din granne, tala först med berörd part. Skulle inte detta hjälpa så kontaktar du styrelsen.