Stadgar
Föreningens stadgar kan ses som en intern lag som gäller för föreningen och dess medlemmar. Mycket är direkt kopierat från bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar. Detta för att medlemmarna ska hitta alla regler på ett ställe och inte behöva kunna gällande lagstiftning för att veta vilka regler som gäller för det dagliga arbetet i föreningen.
Eftersom mycket i stadgarna är från lagtext så är det svårt att göra ändringar i stadgarna, då det som står där inte får gå emot vad som gäller enligt lag. Förslag på ändringar av stadgarna måste följa en särskild gång som skiljer sig från förslag om t.ex. förbättringar av sophantering, trivselregler, som kan framföras som vanliga motioner.
Har du förslag på vad föreningen bör göra nästa verksamhetsår eller på att ändra stadgarna?
- Förslag på vad föreningen bör göra nästa verksamhetsår
Motioner som inte rör stadgeändringar kan gälla förslag på sådant du anser att föreningen bör göra under det kommande verksamhetsåret. Du lämnar in motionen så att styrelsen kan lämna ett yttrande om den före årsmötet. Din motion bifogas med de handlingar som skickas ut inför årsmötet och styrelsens yttrande med den. Alla motioner som lämnas in till styrelsen ska tas upp på årsmötet, även sådana som styrelsen föreslår ska avslås.
- Förslag på att ändra stadgarna
Förslag på ändring av stadgarna behöver behandlas på annat sätt än andra motioner, vilket innebär att du behöver meddela styrelsen i god tid om din motion handlar om stadgeändring för att materialet inför årsmötet ska hinna skickas ut i tid. Styrelsen ska även hinna yttra sig över ditt förslag och detta yttrande ska skickas ut med din motion.
Förändring i stadgarna kan beslutas på endast en föreningsstämma om samtliga medlemmar är närvarande och är helt överens om förändringen. Om inte alla medlemmar är eniga eller närvarande måste man ha två på varandra följande föreningsstämmor. Vid den andra stämman måste också två tredjedelars majoritet av de röstande vara för ändringen för att den ska gå igenom. Om inte tillräcklig majoritet uppnås vid den andra stämman har förslaget fallit.
Det är inte nödvändigt att någon av stämmorna är en ordinarie föreningsstämma, om det inte är bestämt i stadgarna.
Lagar och förordningar
Reglerna för bostadsrätt och bostadsrättsförening regleras i första hand i
- Bostadsrättslagen (SFS 1991:614)
- Lag om rätt förvärv för ombildning till bostadsrätt (SFS 1982:352)
- Bostadrättsförordningen (SFS 1991:630)
- Lag om ekonomiska föreningar (SFS 1987:667)
Här kan ni ladda ner föreningens stadgar: